Welke materialen zijn duurzaam?

Zonder materialen kunnen geen producten geproduceerd worden. Dat weten we allemaal, maar het ene materiaal legt een hogere milieudruk op onze planeet dan het andere.

Graag geven we een overzicht van de eerlijke en duurzame materialen die u aantreft in onze winkel. En we geven er graag een woordje uitleg bij.

Wat zijn de kenmerken van een duurzaam materiaal?

Duurzame materialen zijn materialen die het milieu zo min mogelijk belasten of zelfs helpen.

Een duurzaam materiaal heeft verschillende vormen:

  • het is duurzaam geproduceerd of gerecycleerd
  • het heeft minder grondstoffen nodig
  • het is gemaakt uit afvalstromen
  • het is niet giftig
  • het is kwalitatief en gaat lang mee
  • het is hernieuwbaar
  • het oogt tijdloos en is dus ook mooi voor volgende generaties
  • het bevat grondstoffen die later kunnen hergebruikt worden

Hieronder bieden we een overzicht van enkele van deze materialen die volgens ons bijdragen aan meer duurzaamheid.

Welke duurzame materialen tref ik aan bij GreenEpics?

Accoya® hout

Accoya bomen bestaan niet. Accoya begint als een snelgroeiende naaldboom die in productiebossen groeit. Na ongeveer 30 jaar wordt deze boom geoogst en doorloopt vervolgens als plank of balk doorheen een modificatieproces met azijnzuur. Hierbij worden geen giftige stoffen gebruikt. Dit proces zorgt voor zeer vormstabiel en rotbestendig hout dat tot in de kern bescherming heeft. Hierdoor kan het hout tot wel 50 jaar meegaan.

Accoya hout heeft een klasse 1 duurzaamheid en overtreft daarmee zelfs de meest tropische hardhoutsoorten zoals teak.

Accoya hout is geaccrediteerd door de FSC® en Cradle to Cradle (C2C) Gold-gecertificeerd ™, het is het enige bouwmateriaal ter wereld dat de C2C Platinum-certificering ™ voor Material Health behaalt.

Onze leverancier Weltevree maakt gebruik van deze uiterst duurzame houtsoort.

Aluminium (100% gerecycleerd)

Metaal kan ook duurzaam zijn, mits het gerecycleerd is. Metaal winnen is milieuvervuilend en arbeidsintensief, maar het is zonde om die materialen niet meer te gebruiken. Metaal verliest geen kwaliteit als het gerecycled wordt, het is nadien opnieuw recycleerbaar en gaat bovendien heel lang mee.

Een mooi voorbeeld is aluminium. Aluminium is een erg duurzaam materiaal dat steeds opnieuw 100% gerecycleerd en gebruikt kan worden. In tegenstelling tot veel andere materialen verliest aluminium zijn eigenschappen niet tijdens het recyclageproces. Daardoor kan je het eindeloos recycleren zonder kwaliteitsverlies. Bovendien is er slechts 5 % energie nodig voor recyclage. Per recyclagecyclus wordt er dus 8 ton CO2 per kg vermeden. Tot wel 75 procent van al het aluminium ooit geproduceerd wordt vandaag de dag nog gebruikt.

Een aantal van onze leveranciers zoals Fatboy en Weltevree werken met 100% gerecycleerd aluminium.

Berken multiplex

Berken multiplex is een bijzondere variant van de multiplex soorten die belangrijke voordelen biedt:

  • Multiplex wordt gemaakt van laagjes die van een boomstam 'geschild' worden. Daarbij gaan veel minder kostbare grondstoffen verloren dan bij de selectie van massief hout.
  • Berken multiplex beschikt over een duurzaamheid die vrijwel geen enkel ander houtsoort kan evenaren. Het materiaal is heel sterk en kan goed tegen een stootje.
  • Berken multiplex beschikt over een tijdloze uitstraling, waardoor deze met vrijwel elk interieur te combineren is.

De producten van Upstaa en rform zijn bijvoorbeeld gemaakt van berken multiplex.

Mangohout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen

Mangohout is afkomstig van de mangoboom, een snelgroeiende boomsoort. De bomen groeien relatief snel en kunnen na de oogstperiode opnieuw worden aangeplant, waardoor het een hernieuwbare bron van hout is. Dit in tegenstelling tot sommige andere houtsoorten die vele jaren nodig hebben om volgroeid te raken.

In de mangoteelt worden soms bomen gekapt omdat ze niet meer voldoen aan de productie-eisen voor fruit. Het hout van deze bomen wordt vaak gezien als restmateriaal. Door dit hout te gebruiken voor meubels en andere toepassingen, wordt verspilling geminimaliseerd en wordt een waardevolle bron van hout optimaal benut.

Perhutani, het Indonesische staatsbosbeheer, speelt een cruciale rol in het duurzame beheer van mangohout. Wanneer mangobomen worden gekapt en gebruikt voor houtproductie, zorgt Perhutani ervoor dat er nieuwe bomen worden aangeplant om de gekapte bomen te vervangen. Hierdoor wordt de balans tussen kap en aanplant in stand gehouden, en wordt de regeneratie van mangobossen bevorderd.

Kortom, mangohout is duurzaam vanwege de snelle groei en het gebruik van restmateriaal. Wanneer het beheerd wordt door organisaties als Perhutani, wordt de duurzaamheid verder gewaarborgd door zorgvuldig beheer, aanplanting van nieuwe bomen en het voorkomen van illegale houtkap.

FSC® gecertifieerd hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen

Dit keurmerk garandeert dat al het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Het FSC® keurmerk is het enige label in zijn soort dat ondersteund wordt door milieuorganisaties zoals WWF en Greenpeace, alsook door sociale en economische actoren.

En als deze bossen dan ook nog eens in de regio beheerd worden dichtbij waar ze nadien verwerkt worden, dan is het helemaal goed.

Zo kan bijvoorbeeld eikenhout, berkenhout, walnotenhout, larikshout of Douglas hout duurzaam zijn.

Onze merken dragen dit FSC® keurmerk hoog in het vaandel.

Olefin

Propyleen werd traditioneel verbrand tijdens de olieproductie omdat het niet veel praktische toepassingen had. Nu wordt het voormalige afvalmateriaal echter gerecycled om Olefin te maken. Bovendien is de vezel zelf in hoge mate recycleerbaar en kan deze tot 10 keer worden gebruikt om nieuwe producten te creëren. Ook het productieproces van Olefin stof is milieubewust; tijdens de productie komt er weinig afval vrij.

De Headdemock Superb hangmat en Rock 'n Roll schommelstoel kussens in onze collectie van Fatboy zijn bijvoorbeeld gemaakt van Olefin.

PlanqTextile

    PlanqTextile is een vezel die gemaakt wordt uit gerecycleerde oude jeans, oude stewardessen uniformen, oude legerkledij of natuurlijke vlasvezels. Het is dus gemaakt van materiaal dat normaal wordt weggegooid. Het materiaal wordt verzameld en ondergaat een recyclageproces waarna het verwerkt wordt tot bijvoorbeeld een comfortabele zitschaal of een tafelblad.

    Het circulair materiaal PlanqTextile is bedacht door Planq.